Mølla Gjestehus

I dag er Mølla gjort om til gjestehus, en restaurant og bar som er samlestedet for alle aktivitetene Briksdal Adventure og Olden Cruise tilbyr. Ved Mølla Gjestehus blir også alle cruiseturister tatt i mot når de kommer inn til majestetiske Nordfjorden

Nyt utsikten til et nydelig måltid

På Mølla gjestehus kan du velge om du vil sitte inne eller ute. Utsikten får du med på kjøpet, og du blir sittende lenge og bare nyte. Vi har Wifi her, men vi tipper at du kommer til å glemme å bruke det på grunn av den nydelige utsikten over Olden og Nordfjord. Fjellene er majestetiske, høye og praktfulle. Vannet er smaragdgrønt på grunn av smeltevannet som renner nedover i fosser langs fjellsiden og ned i fjorden. 

Det er også her Olden Adventure har base til alle sine aktivteter. Kajakkene settes ut, RIB båten står nede ved brygga og bussene stopper rett ved cruise kaia. Det er her du går av hvis du kommer med cruisebåten. 

Mølla i Olden - historien bak

Ved utbruddet av første verdenskrig, grep staten inn for å regulere og sikre kornforsyningen. I de fleste norske kommuner var det kvernhus.

 

Staten ønsket å ha kontroll med kvaliteten på kornet, derfor ga de ikke korntrygd før kornet var malt på godkjente møller. Staten ønsket at gårdskvernen skulle avløses av bygdemøller.

 

Mølla i Olden var bygd i 1920 av Olden Samyrkelag. 40 bønder i Olden stod bak mølla. I 1916 stod kraftverket ved Laukifossen klar, etter initiativ fra William .H. Singer. Mølla ble tatt i bruk i 1922, med danske Christen Christiansen som møller, og før siste krig malte bøndene i bygda bygget og havren sin her. Etterhvert kjøpte de også inn korn utenfra for maling og salg.

Gjennom Mølla fikk bøndene kjøpt kraftfor og mais fra Bergen. Da Mølla stanset i fire-tiden om ettermiddagen gikk det bokstavelig talt et lys opp for “Oldarane”. Så lenge Mølla gikk var det bare så vidt at det lyste fra vinduene i Oldebygda.